ekonomie dopravy

16.09.2021

Ekonomika

Ne nadarmo hodnotí ekonomové odvětví dopravy jako jednu z nejsložitějších a nejkomplikovanějších ekonomických činností na světě - správné řízení jeho provozu vyžaduje velké množství průzkumů trhu. Ekonomika dopravy se zabývá finančními otázkami, které s nákladní dopravou přímo souvisejí. Zkoumá logistické operace, hodnotí trhy a reguluje je, přičemž výsledky každé studie mají významný dopad na fungování malých, středních i velkých dopravních systémů. Ekonomika dopravy je jedním z několika odvětví ekonomiky a nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím ziskovost provozu dopravního podniku.

Co je to ekonomie dopravy?

Co je to ekonomie dopravy? Jedná se o specifický obor ekonomie, který se zaměřuje na získávání nových a aktuálních poznatků o dopravních a logistických činnostech a jejich studium. Ekonomika dopravy využívá poznatky z přírodních věd, jako je matematika, geografie a informatika, a také poznatky ze strojírenství nebo automobilového průmyslu. Tyto znalosti se využívají ke zlepšení a modernizaci dopravních procesů, mimo jiné prostřednictvím finanční optimalizace.

Ekonomika dopravy neustále měří ziskovost a efektivitu kurýrních tras s využitím všech získaných poznatků. Oddělení se mimo jiné zaměřuje na správné stanovení cen a cen v souladu s vynaloženými náklady, správné umístění překladišť a leteckých uzlů, rozvoj sítí informačních a komunikačních technologií pro usnadnění fungování komplexních logistických útvarů a způsoby financování dopravy. Ekonomika dopravy rovněž umožňuje navrhovat nové logistické činnosti s ohledem na jejich finanční životaschopnost.

Vyplatí se dodržovat ekonomické předpoklady?

Rozhodně ano! Ekonomika dopravy se zabývá ziskovostí logistických činností a umožňuje zlepšit zásobování prostřednictvím optimalizace nákladů. Mnoho dopravních společností neřeší otázku ekonomiky vhodným způsobem, což vede k mnoha finančním problémům. Nesprávná cenová politika a její nedodržování může každou společnost přivést do velkých finančních potíží, které v mnoha případech znamenají, že je dopravní společnost pro další logistické aktivity zcela nerentabilní.

Nezapomínejte však, že ekonomika dopravy je specifický obor - ekonomie - a její studium vyžaduje dlouholeté úsilí a vzdělání. Proto by každá společnost zabývající se dopravou měla mít člověka s rozsáhlými ekonomickými znalostmi a vyplatí se využívat i externí firmy. Znalost umožňuje přizpůsobit ceny aktuálním podmínkám a usnadňuje další investice s podstatně menším rizikem než dříve. Široká škála studií o ekonomice dopravy zaručuje téměř stoprocentní znalost logistických operací z finančního hlediska.

 

Prečítajte si aj článok v angličtine - Transport economics 
Prečítajte si aj článok v nemčine - Wirtschaftswissenschaft
Prečítajte si článok aj v slovenčine - Ekonomika dopravy
Prečítajte si aj v rumunčine - Economie

 

Burza nákladů - optimalizace logistických procesů