Intermodalinis transportas

18.07.2022

Intermodalinis transportas

Pagal apibrėžimą intermodalinis transportas, dar kitaip vadinamas kombinuotuoju transportu, yra transporto rūšis, pagrįsta krovinių vežimu skirtingomis transporto rūšimis. Svarbu pažbrėžti, kad šios rūšies prekės vežimo metu yra neperkraunamos, o keičiasi tik transporto priemonė. Dažniausiai naudojami įvairios paskirties konteineriai, puspriekabės ir keičiamieji kėbulai. Tolimesnėse pastraipose, remdamiesi pavyzdžiais, sužinosite intermodalinio transporto privalumus ir trūkumus bei kaip jis yra organizuojamas.

 

Ką verta žinoti apie intermodalinį transportą?

Ekspedijavimo požiūriu intermodalinis transportas yra nepaprastai svarbus, jo paklausa nuolat didėja. Pagrindinės šiuolaikinės intermodalinio transporto plėtros Lenkijoje ir Europoje priežastys buvo būtinybė didinti ekspedicinių įmonių efektyvumą, globalizacija ir padidėjęs susidomėjimas jūrų transportu, kuris dažniausiai susijęs su konteineriais. Intermodalinis transportas yra labai populiarus ir užima svarbią vietą šiuolaikinių transporto technologijų plėtroje.

 

Intermodalinio transporto organizavimo pavyzdys

Norint geriau suprasti, kaip veikia intermodalinis transportas, naudinga pateikti konkretų pavyzdį, kai sunkvežimis iš gavėjo arba logistikos centro gabena prekes į perkrovimo terminalą, kur jos pakraunamos į vidaus vandenų laivą. Tada šis laivas plaukia į jūrų uostą, kur krovinys pakraunamas į konteinerinį krovininį laivą. Paskirties uoste konteineris pakraunamas į geležinkelį, kuris jį nugabena į galutinę paskirties vietą ir iškrauna.

 

Intermodalinis ir multimodalinis transportas

Dabar, kai jau susipažinote su intermodalinio transporto sąvoka, verta sužinoti, kas yra multimodalinis transportas. Multimodalinis vežimas - tai krovinių vežimas naudojant bent dvi transporto rūšis, tačiau nuo intermodalinio vežimo jis skiriasi tuo, kad keičiant transporto rūšį krovinys gali būti vežamas skirtingomis krovinio vienetais. Tačiau, nepriklausomai nuo transporto rūšių skaičiaus, klientas visada pasirašo vieną transporto sutartį.

 

Intermodalinio transporto privalumai ir trūkumai

Pirmiausia verta išvardyti intermodalinio transporto privalumus. Pagrindinė iš jų - ekologija, kuri šiuo atveju grindžiama kelių, geležinkelių ir vandens kelių transporto deriniu, dėl kurio energijos sąnaudos konkrečiai prekei gabenti yra daug mažesnės nei tuo atveju, jei būtų naudojamas tik kelių transportas. Be to, oro taršos žala yra iki 90 % mažesnė nei vežant automobiliu. Taip pat verta paminėti, kad intermodalinis transportas yra atsparesnis oro sąlygoms ir bet kokiems trikdžiams, be to, jį galima vežti „nuo durų iki durų“. Naudojant intermodalinį transportą taip pat galima gerokai sumažinti intensyvų eismą keliuose ir sienos perėjimo punktuose, taip pat vežti didesnes krovinių mases didesniais atstumais. Intermodalinis transportas taip pat pasižymi didesniu reguliarumu, mažesniu avarijų skaičiumi, didesne sauga ir punktualumu. Be to, ji taip pat suteikia galimybę taikyti įvairius pakrovimo ir iškrovimo būdus ir padidina transporto paslaugų prieinamumą bei kokybę.

 

Tačiau kiekvienas sprendimas turi ir trūkumų. Intermodalinio vežimo trūkumai yra šie: reikia specialios krovos įrangos, kuri leidžia veiksmingai ir saugiai vežti daug tonų sveriančius vienetus, kurie yra nepasiekiami stacionariajai įrangai. Tai tiltiniai kranai, savaeigės mašinos ir kranai. Be to, geležinkelio terminaluose turi būti įrengta atitinkama perkrovimo įranga, o tai lemia didesnes sąnaudas.